א.ב מוראנו לוגו
א.ב מוראנו קרקעות למכירה סקר קרקע

מהי בדיקת סקר קרקע?

לפני מספר שנים, חברות נדל"ן גילו עניין בשטח המצוי בדרום-מערב קריית אונו. כחלק מתהליך השגת אישורי הבנייה, התבצעה סקר קרקע באזור, שנועד לבדוק האם קיימים חומרים רעילים ומזיקים באדמה. דגימות הקרקע נלקחו לבדיקות מעבדה, שהניבו תוצאות עגומות: הקרקע המיועדת לבנייה הכילה ריכוזים חריגים של חומרים מסרטנים. המשרד להגנת הסביבה הסביר כי מדובר בחומרים רעילים שהצטברו כתוצאה מטמינת פסולת באופן לא חוקי באתר סמוך, וכן מפעילות תעשייתית של צה"ל בבסיס תל השומר הסמוך למקום. הגילוי על הזיהום ארוך השנים לא רק עורר דאגה בקרב תושבי קריית אונו החיים סמוך לאתר, הוא גם עצר את התכניות לבנות במקום. החומרים המסרטנים חרגו כל כך מהערכים המותרים, שזו פשוט לא הייתה אופציה.

נשמע כמו סיוט של כל משקיע? צודקים. אף אחד לא רוצה לגלות שהוא קנה קרקע באזור מבוקש, קרקע שכבר נמצאת בתהליך אישורי בנייה, אולם למעשה אין לו שום יכולת לבנות עליה בעתיד הנראה לעין בגלל ריכוזים גבוהים מידי של חומרים רעילים. זו הסיבה שכל השקעה רצינית בקרקע צריכה לכלול בדיקה של פוטנציאל הזיהום. המשרד להגנת הסביבה מחזיק ברשותו מאגר מידע גדול הכולל אלפי אתרים שהוכחו בוודאות כבעלי קרקע מזוהמת המסוכנת למגורי אדם. בנוסף לכך, עם זאת, קיימים אלפי אתרים נוספים החשודים בזיהום בשל פעילות סובבת בהווה ובעבר: מטמנות פסולת, תעשיות בטחוניות, תעשיות דלק, מפעלים כימיקליים, שפכים תעשייתיים, וכן הלאה. פעילות כזו יכולה לגרום לזיהום חמור של הקרקע עצמה ושל מי התהום, וכן לפגוע במערכת האקולוגית, מה שיתבטא בנזקים לחי ולצומח באזור הנגוע. בהתאם לכך, כל שטח שבסביבתו התקיימה פעילות בעלת פוטנציאל מזהם, לא יקבל אישור בנייה ללא תוצאות שליליות של סקר קרקע.

איך מבצעים סקר קרקע? לפי הנחיות המשרד להגנת הסביבה, השלב הראשון בעריכת סקר קרקע הוא בדיקה היסטורית. המעוניינים בהיתר הבניה נדרשים לערוך תחקיר מקיף וראיונות עם גורמים רלוונטיים שיעזרו להם להבין מה היקף הפעילות המזהמת שבוצעה באתר ובסמוך לו, האם התרחשו דליפות בעבר, וכן הלאה. בנוסף ממפים את הקרקע ואוספים נתונים על הידוע לגביה, וכן מכינים טבלאות עם מידע על התכונות ההנדסיות, הכימיקליות והפיזיקליות של הקרקעות באתר. על בסיס המידע שנאסף בשלב זה של הסקר קרקע מתקבלת החלטה האם אפשר להתקדם עם תהליך אישורי הבניה – או שמא יש צורך לערוך קודם כל תכנית קידוחים ודגימות קרקע, כדי לוודא האם הקרקע בטוחה לבנייה או לא.

במקרים בהם הוחלט כי יש צורך בבדיקות נוספות, מתבצע השלב השני של סקר קרקע. אם יש חשש למזהמים שהם חומרים נדיפים או חצי נדיפים, מבצעים באתר קידוחים ושואבים דוגמיות של גזי הקרקע כדי לבצע בהן אנליזה. כמו כן מבצעים בדיקת דיגום קרקע הכוללת קידוחים ונטילת דגימות קרקע מעומקים שונים ובירור החומרים המזהמים הנמצאים בהם וריכוזם. בנוסף לבדיקת מזהמים שונים, נבדקות גם תכונות נוספות של קרקע כמו רמת החומציות וההתנגדות החשמלית שלה. נתונים אלה מסייעים להעריך את העלויות הצפויות של שיקום הקרקע, וכמה זמן הוא עתיד להימשך.

לאחר סיום כל הבדיקות שנכללו בתכנית שהתגבשה בעקבות הבדיקה ההיסטורית של סקר קרקע, מתקבלת תמונה מלאה באשר למידת הזיהום בקרקע ואופן פרישתו. בשלב זה ניתן להציע תכנית לטיפול בקרקע, שתכשיר אותה בהמשך לבנייה. בדרך כלל יש צורך בשכירת חברה המתמחה בחפירה ובפינוי של קרקע מזוהמת כדי שתבצע את הטיפול באדמה. רק במידה שהטיפול יצליח ובדיקות חוזרות יאשרו כי הקרקע נקיה לחלוטין מכל מזהמים מסוכנים – רק אז יתקבלו אישורי בניה.

שתפו את המאמר לחברים:

Email
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
דילוג לתוכן